Λίγα λόγια για το Darfur

από ΧΚ

Το Darfur είναι μια δυτική επαρχία του κράτους του Σουδαν. Αντίθετα με τον δεύτερο Σουδανικό εμφύλιο το 1983, που ήταν θρησκευτικός (οι βόρειοι μουσουλμάνοι με τους νότιους χριστιανούς) ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει από το 2003 στο Darfur είναι μεταξύ των φυλών. Η πλειοψηφία του Σουδάν κατοικείται από αραβικό πληθυσμό σε αντίθεση με την επαρχία του Darfur που κατοικείται από αφρικάνικο πληθυσμό.

darfur

Για πολλά χρόνια οι σχέσεις του αραβικού πληθυσμού (κυρίως κτηνοτρόφοι) με τον αγροτικό αφρικάνικο πληθυσμό ήταν τεταμένες. Οι αντιπολιτευτικές οργανώσεις κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κάνει διακρίσεις τόσο φυλετικές (οι κάτοικοι του Darfur είναι μαύροι αφρικάνοι) όσο και σε σχέση με τον έλεγχο της περιοχής.

Το 2003 και έπειτα από επιθέσεις μαύρων αυτονομιστικών ομάδων σε αστυνομικά κτήρια και κυβερνητικούς στόχους, η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση στο Darfur με το στρατό της. Σύμμαχοι της κυβέρνησης είναι και η παραστρατιωτική ομάδα Janjaweed η οποία ξεκίνησε μια μεγάλη εκκαθαριστική εθνικιστική επιχείρηση. Οι Janjaweed αποτελούν τον τρόμο και το φόβου του ντόπιου πληθυσμού αφού κατά καιρούς εισβάλουν σε χωριά και σκοτώνουν, βιάζουν και παίρνουν ομήρους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 200.000 άνθρωποι (πολλοί ανεβάζουν το νούμερο σε 400.000!!) έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 2,5 εκ. είναι πρόσφυγες. Η σουδανέζικη κυβέρνηση επίσημα δε στηρίζει τους Janjaweed αλλά είναι γνωστό πως τους τροφοδοτεί με όπλα και κάνει τα στραβά μάτια στις εκκαθαρίσεις τους.

Τον Απρίλιο του 2006 έγινε εκεχειρία και αποστάλθηκαν στρατιώτες της Αφρικάνικης Ένωσης με το πρόσχημα να προστατέψουν τον άμαχο πληθυσμό και τους πρόσφυγες από τους παραστρατιωτικούς. Το Μάιο υπογράφηκε συμφωνία μεταξύ της σουδανέζικης κυβέρνησης και μιας από της αντάρτικές ομάδες, τον Απελευθερωτικό Στρατό του Σουδάν. Πολλές άλλες όμως αντάρτικές ομάδες δεν υπέγραψαν την συμφωνία και συνεχίζουν τις επιθέσεις αν και πλέον έχουν διασπαστεί και πολλές φορές συγκρούονται και μεταξύ τους.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταθέσει πολλά ψηφίσματα θέλοντας να στείλουν ειρηνευτική δύναμη πράγμα που τους δίνει τη δυνατότητα να ελέγξουν την περιοχή από μέσα. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΟΗΕ και της σουδενέζικης κυβέρνησης συνεχίζονται στην πλάτη του άμαχου πληθυσμού που καθημερινά είτε σκοτώνεται από τους Janjaweed είτε στοιβάζεται στα στρατόπεδα συγκέντρωσης προσφύγων του ΟΗΕ.

episfaleia
#4 Επισφάλεια;
(σε PDF)

Sergio
#3 Μια νύχτα με τον Sergio στη Ρώμη
(σε PDF)

Feminismos
#2 Ο εργατίστικος φεμινισμός στην Ιταλία του '70
(σε PDF)

Energeia
#1 Κατανονωντας το ενεργειακό ζήτημα
(σε PDF)

Metanstasteush
#3 Η μετανάστευση και οι αγώνες της
(σε PDF)

Metanstasteush
#2 Από τον ιταλικό Εργατισμό (Operaismo) στον «Αυτόνομο Μαρξισμό»
(σε PDF)

Metanstasteush
#1 Τα θέλουμε όλα!
(σε PDF)

Η συνέλευση της συντακτικής ομάδας του Black Out συναντιέται κάθε τετάρτη στην κατάληψη φάμπρικα Υφανέτ Ομήρου & Περδίκα (Κάτω Τούμπα) Θεσσαλονίκη