Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2057

Το καλοκαίρι του 2057 θα πάµε διακοπές στο Λάθως. Το Λάθως είναι το νέο τεχνητό νησί σε σχήµα φοίνικα ανάµεσα στο δεύτερο και το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής. Το όνοµά του το πήρε από το γειτονικό βουνό Άθως (το τελευταίο περιαστικό πράσινο, που πρόσφατα κινδύνεψε από πυρκαγιά, της ευρύτερης βαλκανικής µητροπολιτικής περιοχής της Θεσσαλονίκης) αλλά θέλει να υποδηλώσει και την λάθος αναπτυξιακή πορεία που ακολούθησε η χώρα τα τελευταία 50 χρόνια. Η Μεσόγειος είναι αφόρητη πλέον τα καλοκαίρια και οι τυφώνες αποτελούν συχνότατο φαινόµενο, επίσης υπάρχουν εκατοµµύρια «κλιµατικοί πρόσφυγες». Έτσι το νέο απόρθητο από θάλασσα και αέρα προστατευόµενο µε ειδικές οικολογικές αστυνοµικές δυνάµεις τεχνητό νησί είναι ένας απόλυτα ελεγχόµενος παράδεισος από τις κλιµατικές και µεταναστευτικές απειλές.

Στο Λάθως δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, ούτε αεροδρόµια, γιατί βέβαια δεν υπάρχουν και αεροπλάνα, και οι µετακινήσεις από και προς το νησί γίνονται διαµέσου του ουρανού µε αερόστατο από το γειτονικό θέρετρο Ουρανούπολη. Οι µετακινήσεις εντός του νησιού γίνονται µε ποδήλατα, µε πατίνια και µε το «pedibus» (κάτι αντίστοιχο µε το «πεζο2»). Στο Λάθως οι οµπρέλες θαλάσσης έχουν ενσωµατωµένες φωτοβολταϊκές κυψέλες, ενώ οι οµπρέλες βροχής είναι ανάποδες για να µαζεύουν νερό. Το αληθινό νερό, επί τη ευκαιρία, πωλείται περίπου στην τιµή της σαµπάνιας, χαρακτηρίζεται «ο γαλάζιος χρυσός» και η έλλειψή του έχει προκαλέσει 31 πολέµους τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στην νοτιοανατολική Ευρώπη, οι δε τιµές δεν είναι πλέον σε ευρώ, αλλά σε karbon, το νέο νόµισµα της ευρωπαϊκής ένωσης που αντιστοιχεί στις µονάδες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέµπεται στην ατµόσφαιρα για την παραγωγή του προϊόντος.

Τα βενζινάδικα έχουν γίνει «µνηµεία εποχής» και το νησί παίρνει ενέργεια από οικολογικές και βιολογικές πήγες: βιοκαύσιµα, γεωθερµική, ηλιακή, µε γιγάντιες αιολικές µηχανές-ανεµογεννήτριες που βρίσκονται έξω, στη θάλασσα, ενώ άλλη πηγή ενέργειας είναι… το σεξ: στα ερωτικά ξενοδοχεία του νησιού, πάνω σε κρεµαστά κρεβάτια που παράγουν ενέργεια διά της κίνησης. «Περισσότερο σεξ, περισσότερη ενέργεια» είναι το σλόγκαν, και πληρώνεις λιγότερο εάν αποδειχθεί ότι το… έχεις κάνει περισσότερο.

Ο τουρίστας πρέπει να επισκεφθεί απαραιτήτως το «µουσείο εκλιπόντων ειδών» µε δείγµατα χλωρίδας και πανίδας που υπήρχαν στη Χαλκιδική το 2007, πλην όµως δεν υπάρχουν 50 χρόνια αργότερα, αλλά και το «βιοπάρκο», όπου κάποια κακόµοιρα κωνοφόρα διασώζονται ακόµα σε ειδικές τεχνητές κλιµατικές συνθήκες.

Ο τουρίστας θα µείνει σε ξενοδοχεία µε πράσινες ταράτσες, τις οποίες θα έχει την υποχρέωση να καλλιεργεί ο ίδιος, ή σε κάµπινγκ γεωθερµικής ενέργειας, χωρίς τουαλέτες, ντους, κουζίνες και άλλες βλαβερές για το περιβάλλον ανέσεις, όπου θα ζήσει περιπέτειες του τύπου «βρείτε νερό». Το γκολφ έχει απαγορευτεί προ πολλού. Τώρα οι σπόρτσµεν συναγωνίζονται στη δενδροφύτευση – ο νικητής κρίνεται από το πόσο καλά έχει µεγαλώσει η ελιά ή η µηλιά που φύτεψε δυο χρόνια νωρίτερα. Όλα δε τα παραγόµενα απόβλητα κοµποστοποιούνται και ανακυκλώνονται.

Ο τουρίστας θα τρώει «βεµπάπ» (κρέας δεν παίζει εδώ), θα φοράει ρούχα από λινό και µπαµπού και από ίνες πεύκου, ή µοντελάκια από ψηφιακές κυψέλες, οι οποίες δίνουν ενέργεια στο κινητό του, που είναι από καλαµπόκι και το τρώει µετά. Η εφηµερίδα δεν είναι πια έντυπη αλλά ψηφιακή. Στο πρωτοσέλιδο διαβάζεις για ένα γιώργο σουφλιά που παίρνει µετά θάνατο βραβείο αειφόρου ανάπτυξης, για τη µετακίνηση (ή µάλλον το ανθρώπινο εµπόριο) 540.000 Ινδών στην Ευρώπη, η οποία πάσχει από υπογεννητικότητα. Και κύριο θέµα, την είδηση ότι συνελήφθησαν τουρίστες για υπερβολική κατανάλωση χαρτιού υγείας. Ως εγκλήµατα, άλλωστε στο Λάθως χαρακτηρίζονται ως επί το πλείστον οι πράξεις «κατά του περιβάλλοντος», ένα κοµµάτι λάχανο που βρέθηκε σε κάδο ανακύκλωσης κτλ.

episfaleia
#4 Επισφάλεια;
(σε PDF)

Sergio
#3 Μια νύχτα με τον Sergio στη Ρώμη
(σε PDF)

Feminismos
#2 Ο εργατίστικος φεμινισμός στην Ιταλία του '70
(σε PDF)

Energeia
#1 Κατανονωντας το ενεργειακό ζήτημα
(σε PDF)

Metanstasteush
#3 Η μετανάστευση και οι αγώνες της
(σε PDF)

Metanstasteush
#2 Από τον ιταλικό Εργατισμό (Operaismo) στον «Αυτόνομο Μαρξισμό»
(σε PDF)

Metanstasteush
#1 Τα θέλουμε όλα!
(σε PDF)

Η συνέλευση της συντακτικής ομάδας του Black Out συναντιέται κάθε τετάρτη στην κατάληψη φάμπρικα Υφανέτ Ομήρου & Περδίκα (Κάτω Τούμπα) Θεσσαλονίκη