Τα πλήθη ενάντια στην αυτοκρατορία

κοινωνικές εξεγέρσεις τη Θεσσαλονίκη

από Lord of Resistance - χάρης

Είμαστε καινούργιοι,
κι ωστόσο υπάρχουμε από πάντα.
Είμαστε το παρελθόν στο μέλλον, ένας στρατός ανυπακοής.
Για αιώνες διαδηλώνουμε
στους δρόμους αυτής της πόλης,
τα όπλα μας είναι οι ιστορίες.
Πάνω στα εμβλήματά μας είναι γραμμένη η λέξη «αξιοπρέπεια».
Στο όνομά της πολεμούμε οποιονδήποτε
θέλει να κυριαρχήσει στους ανθρώπους,
στους αγρούς, στα δάση, στις πηγές,
στις επιθυμίες μας, στη φαντασία μας,
στα ποιήματά μας,
στη ζωή μας,
όποιον θέλει να κυβερνήσει αυθαίρετα,
να επιβάλλει την τάξη της Αυτοκρατορίας
και να εξαθλιώσει την κοινότητα.

Είμαστε τα πλήθη που το Σωτήριο Έτος του Κυρίου 391 προκαλέσαμε επεισόδια στον Ιππόδρομο. Πήραμε στη συνέχεια τα όπλα και εξεγερθήκαμε εναντίον των ευγενών και του αυταρχικού βυζαντινού αυτοκράτορα Θεοδοσίου για να βάλουμε τέλος στους φόρους, στα τέλη και στις επιτάξεις. Εισβάλουμε στα περισσότερα δημόσια κτίρια και πυρπολούμε τα ανάκτορα. Σκοτώνουμε στρατιώτες και άρχοντες. Ανάμεσά τους και τον έπαρχο της πόλης και στρατηγό της Ιλλυρίας, τον γότθο πολέμαρχο Βουτέριχο και καταλύουμε την εξουσία. Τότε ο Θεοδόσιος που είχε συμμαχήσει με τους Γότθους και τους είχε παραχωρήσει στρατιωτικά και διοικητικά αξιώματα όπως τη διοίκηση της Θεσσαλονίκης, τους υποσχέθηκε υποδειγματική τιμωρία. Ήρθε στη Θεσσαλονίκη προσποιούμενος ότι τα έχει λησμονήσει όλα. Μας καλεί στον ιππόδρομο, τάχα για αγώνες και εκεί διέταξε τη φοβερή σφαγή. Οι Γότθοι στρατιώτες όρμησαν την κατάλληλη στιγμή πάνω μας και μας έσφαζαν αδιακρίτως ηλικίας και φύλου. Ο αριθμός των θυμάτων ξεπέρασε τις 15000. Νοιώσαμε το αίμα να μπουκώνει τα ρουθούνια μας, αλλά είχαμε αρχίσει πλέον να πορευόμαστε και δεν θα σταματούσαμε ποτέ πια.

Είμαστε οι ανυπότακτοι κάτοικοι αυτής της πόλης που το έτος του Κυρίου 479 ξεσηκωθήκαμε ενάντια στον διοικητή - ύπαρχο της πόλης και τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ζήνων που διαπραγματευόντουσαν με δώρα και χρήματα την αναχαίτιση των γότθων επιδρομέων. Οργισμένοι καταστρέφουμε τις εικόνες του αυτοκράτορα, πυρπολούμε ξανά τα ανάκτορα, καίμε τα αρχεία και λιθοβολούμε τον ύπαρχο Ιωάννη Κλαριανό. Η αυτοκρατορική φρουρά έρχεται με το μέρος μας και αντιστεκόμαστε με επιτυχία στην επιδρομή των γότθων. Ο Ζήνων στέλνει τότε τον πατρίκιο Αδαμάντιο με ισχυρά στρατεύματα για να καταπνίξει την εξέγερση. Δολοφονούνται πολλοί από εμάς και ακόμα περισσότεροι καταλήξαμε στα κάτεργα, όμως τίποτα πλέον δεν θα ήταν όπως πριν...

Είμαστε τα πλήθη των φτωχών κατοίκων που το έτος του Κυρίου 1205 επαναστατούμε εναντίον των βυζαντινών ευγενών της πόλης και του λατίνου δυνάστη, κατακτητή και βασιλιά της πόλης Βονιφάτιου του μαρκησίου του Μομφεράτου, ο οποίος βρίσκεται σε πολεμικές επιχειρήσεις στην νότια Ελλάδα. Σκοτώνουμε τους περισσότερους από την βασιλική φρουρά της πόλης, λεηλατούμε τα σπίτια και τις επαύλεις πολλών ευγενών, καίμε τις καθολικές εκκλησίες. Τέλος απομονώνουμε και πολιορκούμε για ένα μήνα την βασίλισσα Μαρία-Μαργαρίτα της Ουγγαρίας γυναίκας του Βονιφάτιου και την αντιβασιλεία στην ακρόπολη της πόλης. Μετά από ένα μήνα ο Βονιφάτιος επιστρέφει και δολοφονεί 2500 από εμάς. Ηττηθήκαμε αυτή τη φορά, αλλά ο σπόρος επρόκειτο σύντομα να καρποφορήσει.

Είμαστε οι ζηλωτές που το έτος του Κυρίου 1342 καταλύσαμε την αυτοκρατορική εξουσία και για 7 χρόνια ιδρύσαμε την Κομμούνα της Θεσσαλονίκης. Εξεγερθήκαμε ενάντια στον αυτοκράτορα, ενάντια στους αριστοκράτες, στους τοκογλύφους, στους φράγκους έμπορες, στον διορισμένο από την Κωνσταντινούπολη αρχιεπίσκοπο. Πορευτήκαμε προς τα ανάκτορα του κυβερνήτη Συναδινού, καταδιώξαμε τους αριστοκράτες, λεηλατήσαμε τα σπίτια τους, καταργήσαμε την εξουσία και πήραμε πίσω ό,τι μας ανήκε. Οι ευγενείς περίπου 1000 άτομα, όσοι επιζήσανε από την οργή μας, κατέφυγαν στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί μαζί με τον Κατακουζηνό που διεκδικούσε τον αυτοκρατορικό θρόνο οργάνωσαν την πολιορκία της πόλης. Για 7 ημέρες προσπαθούσαν ανεπιτυχώς να μας εκπορθήσουν και να καταστρέψουν τη νέα ζωή που δημιουργούσαμε. Ολόκληρη η πόλη βρίσκεται πλέον στα χέρια μας. Τους σπιούνους και όσους ήθελαν να συνθηκολογήσουν με τον εχθρό τους εκτελούμε στην κεντρική πλατεία (πλατεία ελευθερίας). Εγκαθιδρύουμε την άμεση δημοκρατία, την κοινοκτημοσύνη, την ισότητα και ισονομία, την αυτονομία μας από την κεντρική εξουσία και από κάθε αυταρχικό κυβερνήτη. Δίνουμε πολιτικά δικαιώματα σε όλους τους νέους άνω των 18 ετών, διαγράφουμε τα χρέη, κατάσχουμε τα πλούτη των αφεντάδων, μειώνουμε τα έσοδα των παπάδων. Ο Ιωάννης Αποκαύκος στέλνεται από τον αυτοκράτορα στη θέση του διοικητή της πόλης, μια θέση εκ των πραγμάτων διακοσμητική στο καθεστώς της Κομμούνας. Η εξουσία βρίσκεται στην λαϊκή γενική συνέλευση της πόλης και στην αιρετή λαϊκή γερουσία με πρόεδρο τον Μιχαήλ Παλαιολόγο. Μια μέρα του 1345 ο Ιωάννης Αποκαύκος καλεί τον Μιχαήλ Παλαιολόγο σε μια δήθεν συνάντηση και τον δολοφονεί, ταυτόχρονα καταφθάνουν ισχυρές δυνάμεις από τον στρατό του Κατακουζηνού και των εξορισμένων ευγενών. Αιφνιδιαστήκαμε, πολλοί από εμάς σκοτώθηκαν, άλλοι φυλακίστηκαν, αρκετοί εκδιώχθηκαν και οι περισσότεροι κρυφτήκαμε. Το πρότερο καθεστώς φάνηκε ότι κέρδιζε, εμείς φαινόταν ότι είχαμε συντριβεί παντοτινά.

Όμως η λαϊκή οργή ξαναφούντωσε. Ο Ανδρέας Παλαιολόγος, πρόεδρος του σωματείου των ναυτικών τίθεται επικεφαλής του νέου επαναστατικού κινήματος. Οι Ζηλωτές ξαναερχόμαστε και πολλαπλασιαζόμαστε γοργά. Βγαίνουμε από τις κρυψώνες μας και περνάμε στην αντεπίθεση. Ανοίγουμε τις φυλακές, οι φτωχοί έρχονται με το μέρος μας και πολλοί στρατιώτες συμμαχούν μαζί μας. Ο Ιωάννης Αποκαύκος μαζί με τους ευγενείς καταφεύγουν στην ακρόπολη. Τους καταδιώκουμε, τους γκρεμίζουμε κάτω από τα τείχη, τους κόβουμε τα κεφάλια και ακρωτηριάζουμε τα κουφάρια τους. Όλα τα σπίτια των πλούσιων λεηλατούνται και καίγονται, έτσι ξεκαθαρίζουμε πλήρως από τη φεουδαρχική και πλουτοκρατική αριστοκρατία

Το καλοκαίρι του 1349 ο Κατακουζηνός μαζί με τους εξόριστους ευγενείς επιστρέφει αυτή τη φορά με ισχυρές δυνάμεις. Ζήτησε τη βοήθεια του τούρκου Ορχάν και 20.000 τούρκοι πολιορκούν την πόλη. Ο λιμός που θέριζε τον πληθυσμό και η πολιορκία μάς ανάγκασε να ηττηθούμε. Ακολούθησαν οι μεγαλύτερες σφαγές στην ιστορία της πόλης. Ως ζηλωτές εξολοθρευτήκαμε και κυριάρχησαν πάλι οι ευγενείς, οι μοναχοί και οι συντηρητικοί. Για πολλούς αιώνες η πιο οργανωμένη, συνεπής και ενσυνείδητη ταξική λαϊκή εξέγερση κατά της τυραννίας ηττήθηκε. Η πορεία όμως δε σταμάτησε, θα ξαναβγούμε στους δρόμους

Είμαστε οι βαρκάρηδες, αναρχικοί με καταγωγή από τη Βουλγαρία που στις 29 Απριλίου του έτους του Κυρίου 1903 πυρπολούμε και ανατινάζουμε την οθωμανική αυτοκρατορική τράπεζα. Μια μέρα πριν, ανατινάζουμε το γαλλικό ατμόπλοιο Guadalquivir που ερχόταν από τη Μασσαλία και κατευθύνονταν στην Οδησσό, ανατινάζουμε την ταχεία αμαξοστοιχία που ερχόταν από Κωνσταντινούπολη. Στις 29 Απριλίου ανατινάζουμε τους κεντρικούς αγωγούς φωταερίου και του νερού στη σημερινό οδό 26 Οκτωβρίου, τοποθετούμε βόμβες στο ζυθοπωλείο των μεγαλοαστών αφεντάδων της πόλης Αλάμπρα στην παραλία, τοποθετούμε βόμβες στην τράπεζα Μυτιλήνης, το Οθωμανικό ταχυδρομείο, το πολυτελές ξενοδοχείο Grand Hotel στο θέατρο Eden, στο στρατόπεδο Τοπ Χανέ. Τέλος τοποθετούμε δυναμίτη μέσα σε στοές που έχουμε σκάψει και ανατινάζουμε το μεγαλόπρεπες κτίριο της μεγαλύτερης τράπεζας της πόλης, της Οθωμανικής Αυτοκρατορικής Τράπεζας και τη Γερμανική Λέσχη στην οδό Φράγκων. Θα μας συλλάβουν και θα μας σκοτώσουν όλους μας.

Είμαστε οι καπνεργάτες που στις 9 Μαΐου του έτους του Κυρίου 1936 ξεσηκωθήκαμε ενάντια στα αφεντικά και την αστυνομία. Καταλάβαμε το καπνεργοστάσιο της Κομέρσιαλ (σημερινό εμπορικό κέντρο στην Τσιμισκή και αμερικανικό προξενείο). Βγάλαμε τις μαύρες και τις κόκκινες σημαίες και ζητήσαμε την συμπαράσταση όλων των εργατών της πόλης. Οι τσαγκάρηδες, οι ραφτάδες, οι οικοδόμοι, οι μεταλλουργοί, οι αυτοκινητιστές ξεσηκώθηκαν σε απεργίες για συμπαράσταση και έγινε πανθεσσαλονικιώτικη απεργία. Σε μια από της συγκεντρώσεις η αστυνομία ανοίγει πυρ και σκοτώνει 8 από εμάς επειδή τάχα εμποδίζουμε την κυκλοφορία. Τότε αρχίζουμε και χτυπάμε τις καμπάνες και αυθόρμητα χιλιάδες κόσμος απ’όλες τις συνοικίες γυναίκες και παιδία κατεβαίνουν στο κέντρο. Οι χωροφύλακες σκοτώνουν άλλους 4-5 και τραυματίζουν γύρω στους τριακόσιους. Τα πλήθη πετροβολούμε την αστυνομία και τους κλείνουμε στα αστυνομικά τμήματα και στο διοικητήριο. Μερικοί από εμάς, οι αρχειομαρξιστές, ρίχνουμε το σύνθημα να βάλουμε φωτιά στα τμήματα, να κάψουμε τους χωροφύλακες. Η ηγεσία του κκε δυσανασχετεί με την αυθόρμητη λαϊκή απεργία και θέλει να την αναχαιτίσει. Ο στρατηγός του Γ’ σώματος στρατού Ζέππος στέλνει τους στρατιώτες για να μας διαλύσουν, αλλά αυτοί συναδελφώνονται μαζί μας και μας αγκαλιάζουν. Η πόλη έχει περάσει στα χέρια μας. Οι σταλινικοί όμως συμμαχούν με τον Ζέππο για να λήξει η απεργία. Τις επόμενες μέρες φτάνουν στρατεύματα και ιππικό από την Λάρισα τα οποία καταστέλλουν τελικά την απεργία και στέλνουν στην εξορία πολλούς από εμάς.

Διασχίσαμε τον αιώνα της τρέλας και της εκδίκησης και συνεχίζουμε την Πορεία.

Αυτοί, λένε για τους εαυτούς τους ότι είναι καινούργιοι και βαφτίζονται με νέα ονόματα CLOSE UP, ΕΧPΟ, Μασούτης, ΙΚΕΑ, ΛΑΟΣ, GOUDIES, συνοριοφύλακες, εμπορικό κέντρο Mediterranean, μέγαρο μουσικής, Hyatt Regency Casino δεν μας ξεγελάνε - είναι οι ίδιοι που υπήρχαν από πάντα: ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος και οι γότθοι στρατιώτες που μας έσφαξαν στον ιππόδρομο, οι ευγενείς και οι παπάδες που κύλησαν στο αίμα την κομμούνα των ζηλωτών, οι σταλινικοί και οι χαφιέδες που συμμάχησαν για να καταστείλουν την απεργία των καπνεργατών, ο παλιός κόσμος που ματαίωσε τις εφορμήσεις μας και μας έκοψε κάθε σκάλα για την έφοδο στον ουρανό.

Σήμερα έχουν μια νέα Αυτοκρατορία, επιβάλλουν νέες δουλείες σε όλη την υδρόγειο, παριστάνουν τους κύριους και αφέντες της Γης και της Θάλασσας.

Εναντίον τους διαρκώς, εμείς, τα πλήθη, εξεγειρόμαστε μέχρι να έρθει εκείνο το έτος που δεν θα ανήκει σε κανένα κύριο.

episfaleia
#4 Επισφάλεια;
(σε PDF)

Sergio
#3 Μια νύχτα με τον Sergio στη Ρώμη
(σε PDF)

Feminismos
#2 Ο εργατίστικος φεμινισμός στην Ιταλία του '70
(σε PDF)

Energeia
#1 Κατανονωντας το ενεργειακό ζήτημα
(σε PDF)

Metanstasteush
#3 Η μετανάστευση και οι αγώνες της
(σε PDF)

Metanstasteush
#2 Από τον ιταλικό Εργατισμό (Operaismo) στον «Αυτόνομο Μαρξισμό»
(σε PDF)

Metanstasteush
#1 Τα θέλουμε όλα!
(σε PDF)

Η συνέλευση της συντακτικής ομάδας του Black Out συναντιέται κάθε τετάρτη στην κατάληψη φάμπρικα Υφανέτ Ομήρου & Περδίκα (Κάτω Τούμπα) Θεσσαλονίκη