Editorial

Καμιά στιγμή δεν κράτησε πιο λίγο ή πιο πολύ από μιαν άλλη.

Ένας χρόνος πέρασε από τότε που μια σπασμένη λάμπα κι ένα κομμένο καλώδιο σαρωνόντουσαν για να στοιχειοθετήσουν την αλληγορία των προθέσεων του εγχειρήματος που άκουγε στο όνομα Black Out στο κοινωνικό εργοστάσιο. Όχι, ο στόχος μας δεν είναι το σκοτάδι. Είμαστε όμως κι οι τελευταίοι που θα διεκδικήσουν για τους εαυτούς τους το ρόλο του φωστήρα. Οι θεοί γέρασαν, οι πρωτοπορίες μας τέλειωσαν και το κοινωνικό εργοστάσιο απαιτεί τη συνενοχή όλων για να διαταραχθεί η λειτουργία του. Εμείς με το έντυπο αυτό, απλά στοιχειώνουμε το δικό μας κομμάτι συνενοχής στην παύση της εύρυθμης λειτουργίας της Μηχανής.

Είμαστε εμείς, μα σύντομα θά ?μαστε
κάποιοι άλλοι.

Η προσωπική ανάγκη για ανίχνευση συναντά την καταλυτική επίδραση του συλλογικού και η συλλογικότητα με τη σειρά της καλλιεργεί τους σπόρους της προσωπικής δημιουργίας. Έτσι γεννιέται κάθε τεύχος. Μετέωρο ανάμεσα στην λογική και το συναίσθημα, επιρρεπές στην ιδεολογία μα με συνείδηση του θυμικού του, βρίσκει έδαφος στην τομή πολιτικού και προσωπικού. Πασχίζει να τιθασσεύσει το χάσμα του διαμελισμένου μας χρόνου και να το ενώσει σε λέξεις και πράξεις που αντικατοπτρίζουν κοινές αγωνίες, ιδέες και όνειρα. Να εμπνεύσει στιγμές αντίστασης στην κοινωνική πραγματικότητα, να δυναμώσει τις φωνές αμφισβήτησης, να φανταστεί εικόνες ελευθερίας ενάντια στην περιρρέουσα γενικευμένη αφασία και να προτάξει την αυτενέργεια απέναντι στην εικονικότητα των υποταγμένων εκφράσεων και του πιθηκισμού.

Και πάντα θα βρισκόμαστε πότε στη γη και πότε στο φεγγάρι

Η κακή κριτική δεν είναι ποτέ τόσο στενόχωρη όσο θεωρείται. Κακή κριτική προϋποθέτει ανάγνωση του περιεχομένου που στη συνέχεια σχολιάζεται αρνητικώς. Η διαδικασία της ανάγνωσης είναι μέρος του στόχου κι η κατανόηση μέρος της επιθυμίας. Το να πείσεις συνεπάγεται πως κατέχεις την αλήθεια, κι η αλήθεια είναι λάστιχο στα χέρια αυτών που έχουν την ικανότητα να πείθουν. Το να παρασύρεσαι όμως στους λαβυρίνθους της αμφισβήτησης είναι αυτοσκοπός. Γνωρίζοντας πως οι διαδρομές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα ήταν οι λανθασμένες κι όλες οδήγησαν στο αδιέξοδο. Γνωρίζοντας πως σε κάποια από τις άλλες είναι η έξοδος. Η γνώση αυτή είναι το κίνητρο, η έξοδος το όραμα και το ασταμάτητο βάδισμα το χρέος.

Η καλή κριτική, από την άλλη, είναι πάντα ευχάριστη, αφορά δε περισσότερο στο κομμάτι εκείνο του εγώ που έχει ανάγκη από επιβράβευση όχι απαραίτητα για να ικανοποιήσει το ναρκισσισμό του, αλλά για να δικαιώσει την όποια προσπάθεια του. Κάθε έντυπο έχει μια κουτσή και δυσκίνητη αλληλεπίδραση με τον κόσμο στο οποίο απευθύνεται κι ανάλογα με την επιθυμία αλλά και την ικανότητα των εκδοτών (κι εκδιδομένων!) του, μπορεί να μετασχηματίσει την λαμβανόμενη ανάδραση ωφέλιμα κι εποικοδομητικά. Κάτι θεωρίες περί διαλεκτικής, δεν ξοφλήσανε ακόμη, σε πείσμα των καιρών.

Η χειρότερη κριτική είναι η αδιαφορία.

Να τραγουδάμε δυνατά με μια πελώρια φωτιά μες το κεφάλι

Εν είδη αντίφασης προς στον τίτλο του, το Black Out θα φιλοξενείται σύντομα, στην ηλεκτρονική του μορφή στο διαδίκτυο. Παρακάμπτοντας, προς το παρόν, τον όποιο σχολιασμό γύρω από τη φύση του μέσου, ο δικτυακός αυτός τόπος θα επιχειρήσει να συνδράμει στον πλουραλισμό του εγχειρήματος σε επίπεδο κειμένων, χωρίς να επισκιάσει την φυσική του υπόσταση και την αμεσότητα της επικοινωνίας που αυτή συνεπάγεται. Σε κάθε περίπτωση, ευελπιστούμε ο δίαυλος αυτός να γίνει ένα πεδίο προορισμού ανταγωνιστικών προς το υπάρχον απόψεων και να συνεισφέρει, λόγω εμβέλειας και προσβασιμότητας, στην ευρύτερη διάδοση τους.

Στην παρούσα, έντυπη μορφή, το Black Out εκδίδεται σε 2.000 αντίτυπα και διανέμεται στους δρόμους της πόλης (στάσεις, λεωφορεία, πλατείες, κτλ) και στις καταλήψεις Φάμπρικα Υφανέτ, Terra Incognita και αυτοδιαχειριζόμενο στέκι στην ιατρική. Μην σας κάνει εντύπωση εάν κατά «παράδοξο» τρόπο συναντήσετε το έντυπο αυτό σε κάποιο βιβλιοπωλείο, δισκάδικο, ή σε τραπεζάκι στην είσοδο καφετέριας, μαζί με άλλα, αδιάφορα ιλουστρασιόν flyerάκια. Το πιθανότερο είναι ότι εμείς το αφήσαμε εκεί! Ένας περιορισμένος αριθμός αντιτύπων ταξιδεύει σε άλλες πόλεις και συναντά συντρόφους/ισσες και φίλους/ες σε αυτοδιαχειριζόμενα στέκια και καταλήψεις. Εάν κάποιες πόλεις επιθυμούν να λαμβάνουν ένα σταθερό αριθμό αντιτύπων κάθε τεύχους, θα τους συμβουλεύαμε να μας ενημερώσουν με ένα e-mail και σίγουρα θα χαρούμε από την πρόταση τους. Το οικονομικό βάρος του τυπογραφείου το επωμιζόμαστε μόνοι μας, με την πολύτιμη -υλική- συμπαράσταση φίλων, τους/τις οποίους/ίες κι ευχαριστούμε πάντα, ανεξάρτητα από το αν το γράφουμε ή όχι.

Την πρωτοβουλία, επιμέλεια, αλλά και ευθύνη για το έντυπο που κρατάτε στα χέρια σας, την έχουμε συλλογικά σαν Συντακτική Ομάδα. Σημείο αναφοράς, είναι η ανάγκη προβολής μιας διαφορετικής από την κυρίαρχη, προσέγγισης-άποψης πάνω σε ζητήματα που είτε απασχολούν την επικαιρότητα, είτε απλά άπτονται της καθημερινότητάς μας. Το στοίχημα είναι η διάχυση ενός αντιεξουσιαστικού λόγου στο σώμα της κοινωνίας, κομμάτι της οποίας είμαστε κι εμείς, πέρα από τα στεγανά του πολιτικού μας χώρου. Δεν είμαστε πρεσβευτές ΤΗΣ άποψης κι ούτε επιθυμούμε να γίνουμε. Μας ενδιαφέρει μέσα από τη συλλογική αυτή κίνηση να αναδειχθούν πέρα από τα ζητήματα καθαυτά και προσωπικές δυναμικότητες, γι? αυτό κι επιμένουμε στη συνεισφορά κειμένων προς δημοσίευση από τρίτους (yo, dirty Harry!).

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να γίνουμε δημοσιογράφοι ή αναμεταδότες των κοινωνικών κινημάτων. Συμμετέχουμε σαν άτομα στον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή εξουσίας και αυτό είναι που μας διαχωρίζει από τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, που στόχος τους είναι η παραπληροφόρηση και ο έλεγχος της κοινής γνώμης - κοινώς η αποβλάκωση και η εξαπάτηση. Επιπλέον, δεν μας ενδιαφέρει να καταξιωθούμε σαν συγγραφείς, θεωρητικοί του κινήματος ή γραφειοκράτες της αμφισβήτησης. Αντιθέτως, η έκδοση αυτή θέλει να προκρίνει το αδιαχώριστο της καθημερινής ριζοσπαστικής πρακτικής και δράσης με το λόγο και την απεύθυνση που θέλει να έχει αυτή προς την κοινωνία.

Καθότι δεν αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας έξω από την αναπαραγωγή του συστήματος, όντας και εμείς κομμάτι αυτής της κοινωνίας, ο λόγος μας δε μπορεί παρά να πηγάζει και από τις δικές μας αντιφάσεις και προβληματισμούς, τις αντιφάσεις που η ίδια η κοινωνία έρχεται να αντιμετωπίσει ώστε κάποια στιγμή να τις ξεπεράσει και να κινηθεί προς μια ανατρεπτική κατεύθυνση. Μέσα στον βούρκο των διερρηγμένων κοινωνικών σχέσεων αυτό που έχουμε να αναδείξουμε είναι οι στιγμές αντίστασης και ξεπεράσματος της απάθειας, του βολέματος και της συναίνεσης. Στιγμές που μόνο εμείς σαν υποκείμενα μπορούμε να δημιουργήσουμε, χωρίς διαμεσολαβητές, χωρίς καθοδηγητές, χωρίς αρχηγούς και κόμματα. Θεωρούμε αυτονόητο πως ένα τέτοιο εγχείρημα κινείται όχι μόνο έξω αλλά και ενάντια σε κάθε μορφή πνευματικών δικαιωμάτων. Επομένως η αναπαραγωγή μέρους ή ολόκληρου κειμένου είναι ελεύθερη και επιθυμητή με την προϋπόθεση ότι αυτή δε θα χρησιμοποιηθεί από καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης.

Τις όποιες απορίες - προτάσεις - κείμενα - σχόλια έχετε μπορείτε να τις στέλνετε στην ηλεκτρονική θυρίδα editorial@blackout.gr ή να απευθύνεστε στη συντακτική ομάδα που συναντιέται, συνήθως μεσοβδόμαδα, στον χώρο της κατάληψης φάμπρικα Υφανέτ (Ομήρου και Περδίκα, Κάτω Τούμπα).

episfaleia
#4 Επισφάλεια;
(σε PDF)

Sergio
#3 Μια νύχτα με τον Sergio στη Ρώμη
(σε PDF)

Feminismos
#2 Ο εργατίστικος φεμινισμός στην Ιταλία του '70
(σε PDF)

Energeia
#1 Κατανονωντας το ενεργειακό ζήτημα
(σε PDF)

Metanstasteush
#3 Η μετανάστευση και οι αγώνες της
(σε PDF)

Metanstasteush
#2 Από τον ιταλικό Εργατισμό (Operaismo) στον «Αυτόνομο Μαρξισμό»
(σε PDF)

Metanstasteush
#1 Τα θέλουμε όλα!
(σε PDF)

Η συνέλευση της συντακτικής ομάδας του Black Out συναντιέται κάθε τετάρτη στην κατάληψη φάμπρικα Υφανέτ Ομήρου & Περδίκα (Κάτω Τούμπα) Θεσσαλονίκη