Όταν η εξουσία χάνει έδαφος…

Πριν ένα χρόνο τέτοια εποχή άνοιξαν στην Θεσσαλονίκη δύο νέες καταλήψεις - αντιεξουσιαστικά αυτοδιαχειριζόμενα στέκια. Η Terra Incognita και η Φάμπρικα ΥΦΑΝΕΤ. Οι καταλήψεις στην Θεσσαλονίκη αλλά και στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο δεν είναι κάτι καινούριο, αντιθέτως εδώ και 20 χρόνια πολλά τέτοια εγχειρήματα έχουν πραγματοποιηθεί από αναρχικούς και αντιεξουσιαστές και αποτέλεσαν πόλους έλξης ανθρώπων, πρωτοβουλιών και χώρους πολιτικής ζύμωσης και κοινωνικής παρέμβασης. Τα τελευταία χρόνια, ειδικά από το 2003 και έπειτα παρατηρείται μια κινητικότητα στην δημιουργία τέτοιων χώρων σε πολλές πόλεις.

Ένας χρόνος κατάληψη Φάμπρικα ΥΦΑΝΕΤ

Η Φάμπρικα ΥΦΑΝΕΤ ξεκίνησε ως πρωτοβουλία ανθρώπων που ήρθαν πιο κοντά μέσα από την κοινή τους δράση στις αντιπολεμικές κινητοποιήσεις αλλά και τις διαδηλώσεις ενάντια στην σύνοδο της Ε.Ε. το 2003, τις κινήσεις αλληλεγγύης στους 7 συλληφθέντες και όχι μόνο. Βασική ανάγκη αποτέλεσε η δημιουργία ενός χώρου όπου θα αποτελούσε ένα σημείο αναφοράς τόσο για τις αντιλήψεις που προτάσσουμε όσο και για να αναπτύξουμε στενότερες σχέσεις μέσα από συλλογικές διαδικασίες που δεν αφορούν μόνο πολιτικές θέσεις αλλά και μια επιδιωκόμενη καθημερινότητα που αντιτίθεται στην κυρίαρχη. Αρκετός κόσμος είχε ήδη συμμετάσχει σε αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα (π.χ. κατάληψη Μαύρη Γάτα, Μηχανή) ή σε πολιτικές ομάδες, οπότε σκοπός ήταν η δημιουργική σύνθεση μέσω της οποίας θα μπορούσαμε να έχουμε μια ευρύτερη κοινωνική απεύθυνση. Ως τόπος επιλέχτηκε το εγκατηλειμένο εργοστάσιο της ΥΦΑΝΕΤ στην κάτω Τούμπα, κτίριο που ανήκει στην εθνική τράπεζα και που σύμφωνα με δημοσιεύματα προορίζεται να στεγάσει το μουσείο σύγχρονης τέχνης. Ο χώρος του εργοστασίου χρειάστηκε πολλές εργασίες και κόπο για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί.

«Καταλάβαμε το κτίριο της ΥΦΑΝΕΤ στις 20 Μάρτη 2004. Η επιλογή είχε να κάνει με την επιθυμία δημιουργίας, από την πλευρά μας, ενός χώρου ελευθερίας επιθετικού προς το υπάρχον, μέσα στην πόλη»........................................

Από την έναρξη της κατάληψης μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων από την ίδια την κατάληψη ή από ανθρώπους που σέβονται τα πολιτικά χαρακτηριστικά του χώρου και φιλοξενούν τις δραστηριότητές τους. Εκδηλώσεις όπως αυτή για τους τρεις μήνες της κατάληψης που είχε θέμα την πόλη και τους δημόσιους χώρους, συναυλίες, κύκλοι προβολών, εκδηλώσεις πάνω σε διάφορα ζητήματα όπως η σύγχρονη θεωρητική σκέψη, η ψυχιατρική, το τοίχος του Απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη κ.α., θεατρικές παραστάσεις αλλά και η πανελλαδική συνάντηση των αυτοοργανωμένων χώρων που έλαβε χώρο τον περασμένο Οκτώβρη με αφορμή τα πεντηκοστά γενέθλια της κατάληψης Μαύρη Γάτα. Η δράση της συνέλευσης της ΥΦΑΝΕΤ δεν περιορίζεται μόνο «εντός των τειχών» καθώς έχει καλέσει πορεία ενάντια στον πατριωτισμό και έχει συμμετάσχει σε άλλες δημόσιες δράσεις.

Αυτή την στιγμή στην Φάμπρικα ΥΦΑΝΕΤ λειτουργεί καφενείο κάθε Τετάρτη και Παρασκευή βράδυ, ενώ κάθε Κυριακή υπάρχει ανοιχτή λαϊκή κουζίνα και χαριστικό παζάρι το μεσημέρι. Καθημερινά η κατάληψη είναι ανοιχτή απογευματινές ώρες. Η συνέλευση της κατάληψης είναι ανοιχτή και πραγματοποιείται μια φορά την βδομάδα. Η ακριβής τοποθεσία είναι στην περιοχή της Κάτω Τούμπας μεταξύ των οδών Παπάφη, Ομήρου και Περδίκα. Μπορεί κανείς να την προσεγγίσει από το κέντρο με τα λεωφορεία 12, 2 και 58.

episfaleia
#4 Επισφάλεια;
(σε PDF)

Sergio
#3 Μια νύχτα με τον Sergio στη Ρώμη
(σε PDF)

Feminismos
#2 Ο εργατίστικος φεμινισμός στην Ιταλία του '70
(σε PDF)

Energeia
#1 Κατανονωντας το ενεργειακό ζήτημα
(σε PDF)

Metanstasteush
#3 Η μετανάστευση και οι αγώνες της
(σε PDF)

Metanstasteush
#2 Από τον ιταλικό Εργατισμό (Operaismo) στον «Αυτόνομο Μαρξισμό»
(σε PDF)

Metanstasteush
#1 Τα θέλουμε όλα!
(σε PDF)

Η συνέλευση της συντακτικής ομάδας του Black Out συναντιέται κάθε τετάρτη στην κατάληψη φάμπρικα Υφανέτ Ομήρου & Περδίκα (Κάτω Τούμπα) Θεσσαλονίκη